Od 36 lat w Politechnice Łódzkiej przeprowadzany jest konkurs na najlepszą pracę magisterską, którego organizatorem i fundatorem nagród jest Łódzka Rada FSNT-NOT. Do konkursu mogą przystąpić absolwenci Politechniki Łódzkiej, którzy spełniają bardzo „ostre” warunki, a mianowicie : ukończenie studiów w terminie zgodnie z regulaminem studiów, wykonanie pracy magisterskiej na ocenę bardzo dobrą oraz uzyskanie oceny bardzo dobrej z jej obrony. W tegorocznej edycji konkursu tj. w roku akademickim 2022/2023 główną nagrodę otrzymał mgr inż. Rafał Olejnik z Wydziału Elektrotechniki, Elektroniki, Informatyki i  Automatyki za pracę pt.: Zarządzanie mocą i energią w instalacji prosumenckiej przy wykorzystaniu zasobnika energii. Celem pracy było opracowanie strategii sterowania magazynem energii i uzyskanie możliwości zarządzania mocą i energią w instalacji prosumenckiej oraz efektywnego wykorzystania energii pochodzącej z odnawialnego źródła energii, Opiekunem nagrodzonej pracy był dr inż. Michał Małaczek z Instytutu Elektroenergetyki.

Komisja konkursowa przyznała także wyróżnienie, które otrzymała  mgr inż. Aleksandra Budzyńska z Wydziału Chemicznego za pracę pt.: Synteza pochodnych Altretaminy sprzężonych z izotiocyjanianoalkilofosfonianami jako potencjalnych związków o właściwościach nowotworowych. Celem wyróżnionej pracy było wytworzenie niepisanych dotychczas w literaturze koniugatów izotiocyjanianowo-triazynowych, stanowiących nową grupę związków o aktywności przeciwnowotworowej, które w przyszłości mogą być wykorzystane jako potencjalne leki przeciwnowotworowe. Opiekunem wyróżnionej pracy był dr inż. Łukasz Janczewski z Instytutu Chemii Organicznej.

Nagrody zostaną wręczone w dniu 8 listopada na uroczystym posiedzeniu Senatu PŁ.

Kontynuując przeglądanie witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookies. Szczegółowe informacje w polityce prywatności.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close